Η ελληνική αγορά Online Gaming συνεχίζει την ανοδική της πορεία

Η Hellenic Gaming Association (HGA) συμμετείχε ως Gold Sponsor στο 28th Annual Economist Government Roundtable,  αναδεικνύοντας τη θετική πορεία του Online Gaming στην Ελλάδα και επισημαίνοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου.

Στο 28th Annual Economist Government Roundtable στο panel ONLINE GAMING: PROSPECTS, CHALLENGES, RESPONSIBILITY, την HGA εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της, Χρήστος Παναγόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Αλεξανδρής, και ο Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η HGA:

* Το Gross Gaming Revenue (GGR), ο δείκτης που μετράει τα έσοδα του κλάδου, σημείωσε αύξηση 15% το 2023, φτάνοντας τα 868 εκατ. Ευρώ, από 738 εκατ. ευρώ το 2022.

* Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το GGR έφτασε τα 314 εκατ. Ευρώ, έναντι 291 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, δείχνοντας μια περαιτέρω αύξηση περί το 8%.

* Η ελληνική αγορά online gaming έχει 19 αδειοδοτημένες εταιρείες, έναντι 15 πριν από τρία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο.

* Οι εταιρείες απασχολούν πάνω από 5.000 άτομα στην Ελλάδα, κυρίως σε τεχνολογίες αιχμής, χρηματοπιστωτικές εργασίες και διαχείριση πελατών.

 

Ωστόσο, η HGA υπογράμμισε την ανάγκη για δράση σε δύο βασικά πεδία:

* Δημιουργία hub για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών: Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε αυτό το πεδίο, ενώ το ελληνικό online gaming διαθέτει μεγάλο δυναμικό για εξαγωγές. Απαιτείται σειρά ρυθμίσεων από την Πολιτεία, βελτίωση ταχυτήτων Internet και παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις.

* Δημιουργία live studios για casino games: Η δημιουργία τέτοιων studios θα εξυπηρετούσε operators διεθνώς.

Επιπλέον, η HGA εξέφρασε ανησυχία για την υπερφορολόγηση του κλάδου. Ο φόρος που αποδόθηκε για το 2023, στα 868 εκατ. ευρώ GGR, ήταν 525 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 60%.

Η HGA υπογράμμισε ότι το online gaming είναι entertainment και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τσιγάρα ή αλκοόλ.

Η υπερφορολόγηση ενισχύει τον παράνομο τζόγο, με την εκτίμηση της ΕΕΕΠ να αγγίζει τα 1 δισ. ευρώ ετήσια.

Η HGA επεσήμανε την ανάγκη για συντονισμένη δράση από την Πολιτεία για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου:

Η HGA έχει ήδη προχωρήσει σε μηνύσεις παράνομων εταιρειών, influencers, καθώς και σε ενημέρωση αρμόδιων υπηρεσιών.

Η HGA εκτιμά ότι θα ήταν χρήσιμο η ΕΕΕΠ, που εξειδικεύεται στο θέμα, να πλαισιωθεί με στελέχη από Οικονομική Αστυνομία, Ηλεκτρονικό Έγκλημα, Τραπεζικό Σύστημα και Αρχή Ξεπλύματος.

Η HGA έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας θεσμού Εισαγγελέα Παιγνίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η HGA πιστεύει ότι η συνεργασία με την Πολιτεία είναι απαραίτητη για την προστασία των παιχτών, την ανάπτυξη του κλάδου και την αποτροπή της αύξησης του παράνομου τζόγου.

Σχετικά νέα